Centar “Balkan za Tebe” pokreće humanitarnu kampanju “Imam tri godine i hladno mi je”…

Humanitarna kampanja simboličnog naziva „Imam tri godine i hladno mi je“ je namenjena za pomoć porodicama u romskom naselju u  sarajevskoj Rakovici (Opština “Ilidža”), kako bi im omogućio lakši život i bezbrižnije detinjstvo.

U romskom naselju živi nekoliko romskih porodica u veoma teškim uslovima. Porodice su prošle godine premeštene u Rakovicu, u prostor koji se teško može nazvati „dom“. Ono se sastoji od dva kontejnera, a ima oko 60 ljudi. Osim toga što im nije omogućeno ni dovoljno prostora, u naselju nema ni struje, a ni vode. Ljudi nemaju nikakva primanja, ne dobijaju pomoć ni od opštine, ni od socijalne službe. Bosonoga, gladna deca u poderanoj odeći su prepuštena sama sebi. Često prose po ulicima kako bi uspeli da zarade za hleb. Većina dece ne ide, niti je ikada pohađalo školu, a starijoj deci je uskraćeno osnovno školsko obrazovanje. Stanje u kom ova deca žive ne nudi nikakvu perspektivu za razvoj i život. Iako žive nadomak grada, knjige, sveske, pribor i sam odlazak u školu je neostvariv. Meštani romskog naselja su morali sami da nabave (dovuku) drva za grejanje. Iako se trude da pronađu posao i obezbede svojoj porodici bolji život, mogućnosti za to ne postoje. Njihov svakodnevni život zavisi od humanosti drugih ljudi.

Od prikupljenog novca, meštanima romskog naselja će se obezbediti osnovne životne namirnice, počevši od hrane, odeće, lekova, paketa pomoći pa sve do školskog pribora i ogreva.

Kampanju možete pogledati na našoj platformi “Balkan Donira” ili klikom na LINK.