Pokrenuta inicijativa – Pomozimo KUD-u “Sretenje” iz Orašca

Kulturno – umetničko društvo „Sretenje“ iz Orašca, nadomak Aranđelovca, pokreće inicijativu za prikupljanje novčanih sredstava za nabavku komplet nošnji. Ova inicijativa se pokreće u sklopu programa POKRENI INICIJATIVU. Program realizuje Centar „Balkan za tebe“ koji je i autor ove fundraising platfome.

LINK ZA DONIRANJE

KUD „Sretenje“ Orašac postoji od 2007. godine i neguje tradiciju očuvanja srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Akcenat u radu stavljaju na mlađe generacije, pa stoga i ne čudi činjenica da u svom sastavu trenutno imaju više od 60 – oro dece iz Orašca i okolnih aranđelovačkih sela. Od decembra 2021. godine kada je KUD, nakon četvorogodišnje pauze, ponovo pokrenut, mladi i talentovani ljubitelji srpske tradicije nastupali su kao gosti na koncertima u Bašaidu, Stepojevcu, Fruškoj Gori, Kovačevcu, Darosavi i u okviru Julskih svečanosti povodom Dana opštine Aranđelovac. Takođe, ovo kulturno – umetničko društvo već dve godine za redom organizuje i svoje koncerte povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februara, u znamenitom mestu Orašac.

Prilikom preuzimanja inventara KUD-a, sadašnje rukovodstvo susrelo se za značajnim problemima, prvenstveno u nedostatku narodnih nošnji, koje su neophodne za bilo koji javni nastup. Sobzirom da cena jedne narodne nošnje iznosi u proseku iznosi 220 eura ili 25 520 dinara, ovo kulturno – umetničko društvo nije u mogućnosti da ih obezbedi, jer plaćanjem mesečne članarine jedva da pokrivaju troškove koreografa.
Ovom prilikom, KUD „Sretenje“ Orašac moli sve ljude dobre volje da pomognu i doniraju novčana sredstva potrebna za nabavku 15 kompleta narodnih nošnji za devojčice i dečake uzrasta od 5 do 14 godina.