Završena druga humanitarna žurka za Stevana i Filipa

Druga humanitarna žurka za Stevana i Filipa je uspešno završena. Na humanitarnoj žurci prikuljeno je 57.700 koji su uplaćeni na namenski račun za njihovo lečenje.

Ovim putem Vas takođe obaveštavamo da će Stevan i Filip zahvaljujući svim prikupljenim donacijama sa platforme Balkan Donira i Fondacije Budi Human – Aleksandar Šapić otići na prvu transplantaciju matičnih ćelija u Tursku. Let je zakazan za 13. decembar u 13 i 30.

Moramo naglasiti da je još mnogo sredstava potrebno za njihovo kompletno lečenje i pozivamo sve ljude dobre volje da im pomognu da dođu do svog cilja.

Podsećamo Vas da je Stevan rođen 2011. godine carskim rezom u terminu a na rođenju je dobio ocenu 5. Trudnoća je bila rizična, majka je hospitalizovana u bolnici radi održavanja trudnoće. Sa 8 meseci je počeo da sedi, prve reči je izgovorio sa 10 meseci, a sa 16 meseci je prohodao. Roditelji su već sa nepunih godinu dana primetili da je Stevan prestao sa izgovorom, da nema komunikaciju, ne prati pogledom, a posle obavljenih pregleda lekari su konstatovali da je kod Stevana prisutan autistični poremećaj. Uz pomoć logopedskih i defektoloških tretmana na koje su ga roditelji vodili, Stevan je sa napunjenih 6 godina ponovo progovorio, pohađa i školu ali povremeno ima periode agresije.

Filip je rođen 2014. godine u 8. mesecu trudnoće carskim rezom, imao je krvarenje na mozgu i bio je u inkubatoru. Kao posledicu ima strabizam i nosi naočare. Filip je prve reči izgovorio sa 8 meseci, a prohodao je sa 14 meseci. Sa nepune 2 godine roditelji su primetili da i Filip ima iste simptome kao i stariji brat, pa su nakon obavljenih pregleda lekari potvrdili da i on ima autistični poremećaj i od tada kreće borba za Filipov napredak. Filip takođe pohađa logopedske i defektološke tretmane koji mu pomažu u pravilnom razvoju i napretku, izvršava naloge, ali za sada ima mali fond reči, a treba da krene u 1 razred.

Ovim putem se zahvaljujemo muzici koja je ulepšala naše humanitarno veče, restoranu “Kvart” kao i osoblju restorana.

Centar “Balkan za Tebe”